زندگی سالم درپناه قرآن وعترت
سوره مبارکه الرحمن آیه 61
فِيهِمَا فَاكِهَةٌ وَ نخَْلٌ ترجمه : در آن دو بهشت نيز هر گونه ميوه خوش و خرما و انار بسيار است. تفسیر در آنها ميوههاى فراوان و درخت خرما و انار است" (فِيهِما فاكِهَةٌ وَ نَخْلٌ وَ رُمَّانٌ) وَ رُمَّان.
بدون شك" فاكهة" مفهوم گستردهاى دارد و همه انواع ميوه را شامل مىشود، ولى اهميت خرما و انار سبب شده كه بالخصوص از آن دو نام برده شود، و اينكه بعضى از مفسران پنداشتهاند كه اين دو ميوه در مفهوم" فاكهة" داخل نيست اشتباه است، زيرا علماى لغت آن را انكار كردهاند، و اصولا عطف" خاص" بر" عام" در مواردى كه امتيازى موجود باشد كاملا معمول است نكته: ارزش ميوهها
قابل توجه اينكه در آيات فوق از ميان غذاهاى بهشتى مخصوصا روى ميوهها تكيه شده و از ميان تمام ميوهها به خصوص خرما و انار را نام مىبرد، و عجب اينكه بجاى" خرما"" درخت نخل" گفته شده، ولى در مورد انار نام خود ميوه آمده است، و لا بد هر كدام نكتهاى دارد.
اما ذكر خصوص ميوهها از ميان غذاهاى بهشتى بخاطر اهميتى است كه ميوهها در تغذيه دارند، تا آنجا كه انسان را موجودى" ميوهخوار" ناميدهاند، و نقش ميوهها در طراوت و شادابى و نشاط انسان نه تنها از نظر علمى بلكه از نظر تجربه عمومى مردم نيز آشكار است.
و اما ذكر درخت نخل بجاى ميوه آن ممكن است از اين نظر باشد كه درخت نخل علاوه بر ميوهاش از جهات مختلف مورد استفاده است در حالى كه درخت انار چنين نيست، از برگهاى نخل انواع وسائل زندگى، از فرش گرفته تا كلاه و لباس و وسيله حمل و نقل و تخت خواب مىبافند، و از الياف آن استفادههاى مختلف مىكنند، بعضى از قسمتهاى آن خواص دارويى دارد و حتى از تنه آن به عنوان ستون براى بعضى عمارتها يا پل براى عبور از نهرها استفاده مىكنند.
و اما انتخاب اين دو ميوه از ميان ميوههاى بهشتى به خاطر تنوع اين دو مىباشد: يكى غالبا در مناطق گرم مىرويد، و ديگرى در مناطق سرد، يكى تفسير نمونه، ج23، ص: 179
ماده قندى دارد، و ديگرى ماده اسيدى، يكى از نظر طبيعت گرم است و ديگرى از نظر طبيعت سرد، يكى غذا است و ديگرى برطرف كننده تشنگى.
در باره مواد حياتى موجود در خرما و انواع ويتامينهاى آن كه امروز كشف شده و بالغ بر 13 ماده حياتى و 5 نوع ويتامين است و همچنين ساير خواص آن ذيل آيه 25 سوره مريم تحت عنوان يك غذاى نيروبخش سخن گفتهايم «1».
و اما" انار" كه در بعضى از روايات اسلامى به عنوان بهترين ميوهها (سيد الفاكهة) معرفى شده «2».
دانشمندان غذاشناس مطالب بسيارى گفتهاند، از جمله روى قدرت پاك كنندگى خون و وجود مقدار قابل ملاحظهاى" ويتامين ث" در آن تكيه كردهاند.
فوائد فراوان ديگرى براى انار (شيرين و ترش) در كتب آمده است از جمله تقويت معده، دفع تبهاى صفرايى، يرقان، جرب (بيمارى خارش) تقويت ديد چشم، رفع جراحات مزمن، تقويت لثه، دفع اسهال است.
در حديثى از امام صادق ع مىخوانيم:
اطعموا صبيانكم الرمان، فانه اسرع لشبابهم:
" به كودكان خود انار دهيد كه موجب رشد سريع آنها است" «3».
و در حديث ديگرى آمده است:
فانه اسرع لالسنتهم:
" زودتر به سخن مىآيند «4».
__________________________________________________
(1) تفسير نمونه جلد 13 صفحه 46.
(2) اين تعبير در حديثى از پيغمبر گرامى اسلام نقل شده است (بحار الانوار جلد 66 صفحه 163).
(3)" بحار الانوار" جلد 66 صفحه 164.
(4) همان مدرك صفحه 165. [.....]
تفسير نمونه، ج23، ص: 180
و در حديث ديگرى از امام باقر و امام صادق ع آمده است كه فرمودند
ما على وجه الارض ثمرة كانت احب الى رسول اللَّه (ص) من الرمان:
" هيچ ميوهاى در روى زمين نزد رسول خدا محبوبتر از انار نبود" «1».
__________________________________________________
(1)" كافى" جلد 6 صفحه 352.
انار میوه مخصوص کبد با دههاخاصیت شفابخش
انار یکی از میوه هایی است که از قدیم وجود داشته است حتی در کتب مقدس چندین بار نام آن ذکر شده است . هومر شاعر معروف یونان در کتاب خود ( اودیسه ) از آن نام برده است . معروف ایت که حضرت سلیمان باغ بزرگی پر از درخت های انار داشته که به ان عشق می ورزیده است .
درخت انار بومی ایران و مناطق مجاور آن است . کلمه انگلیسی Pomegranateاز زبان یونانی مشتق شده که به معنی ( سیب با هسته های زیاد ) می باشد .
انار درخت کوچکی است که ارتفاع آن تا 6 متر می رسد و در مناطق نیمه گرمسیری می روید . شاخه های آن کمی تیغدر و برگهای آن متقابل ، شفاف و ساده است .
گلهای انار درشت برنگ قرمز اناری ولی بی بو می باشد . میوه آن کروی با اندازه های مختلف دارای پوستی قرمز رنگ و یا زرد رنگ می باشد .
رویهمرفته در حدود بیست نوع مختلف انار در دنیا موجود است
خواص میوه انار
از نظر طب قدیم ایران میوه انار سرد ف تر و قابض است . آب انار سرد و تر و پوست انار سرد و خشک و بسیار قابض می باشد .
پوست ریشه درخت انار از بقیه قسمت های این درخت قابض تر است .
کلیه قسمت های درخت انار دارای تان می باشد که بسیار قابض است . برای مصارف دارویی از گل ، برگ ، پوست درخت ، پوست ریشه و دانه انار استفاده می شود .
1)انار شیرین ادرار آور است .
2)ملین مزاج است .
3) آب انار شیرین برای بیماریهای مجاری ادرار مفید است .
4)ترشح صفرا را زیاد می کند.
5)آب انار اسهال را برطرف می کند.
6)اگر آّ انار را با عسل مخلوط کرده و هر روز چند قطره در بینی بچکانید از رشد پولیپ در بینی جلوگیری می کنید .
7) خون ساز است .
8)خون را تصفیه می کند .
10)برای سالمندان بهترین دارو برای تقویت کلیه است .
11)آب انار خنک کننده است .
12)رنگ صورت را شاداب می کند .
13)صدا را باز کرده و گرفتگی صدا را برطرف می کند .
14)برای وزن اضافه کردن انار بخورید .
15)آب انار مقوی قلب و معده است .
خواص دیگر قسمت های درخت انار
1. جوشانده پوست ریشه درخت انار کرم معده و روده را از بین می برد .
2. جوشانده پوست درخت انار نیز اثر ضد کرم دارد .
3. برای برطرف کردن گلو درد و زخم گلو از جوشانده پوست انار و یا جوشانده برگهای انار استفاده کنند .
4.خانم هائیکه عادت ماهیانه شان منظم نیست می توانند از جوشانده برگهای انار استفاده کنند.
5.برگهای له شده انار را اگر روی پوست بگذارید خارش را از بین می برد .
6.برای برطرف کردن سوختگی پوست ، گلهای انار را له کرده و با روغن کنجد مخلوط کنید و این پماد را روی قسمت سوختگی بمالید .
7. جوشانده پوست درخت و پوست ریشه درخت انار کرم کش است .
8.دم کرده گل انار اسهال مزمن را برطرف می کند .
9.دم کرده گلهای انار را بصورت غرغره برای از بین بردن زخمهای دهان بکار ببرید .
10.برای برطرف کردن دندان درد ، دم کرده ریشه درخت انار را در دهان مضمضه کنید .
11.انار ترش و شیرین (میخوش )ادرار را زیاد می کند .
12. برای برطرف کردن بواسیر باید معقد را با جوشانده پوست انار شستشو داد .
13.اگر شیرین باشد بر آب مرد ( منی ) می افزاید و بچه را نیکو میکند و اگر ملس باشد برای شکم خوب است و دود درخت انار حشرات را دور میکند و خلال کردن با سیخهای آن آکله را به حرکت در میآورد. انار سورانی طبیعت را معتدل میکند و خوردنش با پوست کرم خوردگی دندان و بخار را میزداید و نفس را خوشبو و آن را روشن و قلب را زنده میکند و هر کس به هنگام خواب اناری بخورد تا صبح کند از خودش در امان است انار شیرین با پیه آن معده را دباغی میکند و تخمه را درمان میکند و غذا را هضم مینماید و در بدن تسبیح میکند و کسی که اناری را کامل بخورد خداوند شیطان را از سوزاندن دل او تا چهل روز باز میدارد و کسی که دو انار کامل بخورد خداوند شیطان را از سوزاندن دل او تا صد روز باز میدارد و کسی که سه انار کامل بخورد خداوند شیطان را تا یک سال از سوزاندن دل او باز میدارد و کسی که یک سال گناه نکند وارد بهشت میشود و در هر انار دانه ای از بهشت است . شایسته است که انار را ناشتا بخورند و بخصوص در پنجشنبه و جمعه به تنهایی بخورند و برای همه چیز سودمند است و هیچ چیز زیانی به آن نمیرساند. خوردن انار هم صبح مفید است هم شام .
آب انار ؛ موثر در دفع سموم بدن
مصرف آب انار در از بين بردن راديكالهاي آزاد سمي در بدن موثر است.
به گزارش ايسنا ، دكتر يكتا داوودي متخصص ريه گفت: در ميان آب ميوهها، بيشترين ظرفيت آنتي اكسيداني براي مهار يا خنثيسازي راديكالهاي آزاد مربوط به آب انار به ميزان 96 درصد است.
وي تصريح كرد: تحقيقات نشان ميدهد آب انار در جلوگيري از تخريب گلبولهاي قرمز خون يا در اصطلاح هموليز نيز موثر است، همچنين آب انار آثار سودمندي در تقويت دستگاه دفاع آنتي اكسيداني بدن دارد.
دكتر داوودي تاكيد كرد: آمارها نشان ميدهد مصرف مناسب غذاها يا نوشيدنيهاي غني از تركيبات آنتي اكسيدان ميزان ابتلا به بسياري از بيماريها از جمله بيماريهاي قلبي و عروقي را كاهش ميدهد.
|
|
خواص دارويي دانههاي ياقوتي انار
گروه سلامت: فصل پاييز و شبهاي بلند زمستان همه را به ياد ميوه انار مياندازد؛ همان ميوه بهشتي كه خواص درماني زيادي دارد و در پيشگيري از تصلب شرائين مفيد است.
، انار از خطر تشكيل لخته خون و سكته پيشگيري ميكند. همچنين برخي ميوهها مانند انار حاوي فرم طبيعي داروي آسپرين به نام ساليسيلات هستند كه در كاهش حملات قلبي مفيدند.
وجود تركيبات ضد التهابي در ميوهها به ويژه انار سبب ميشود كه با عوامل التهابزا در بدن كه منشأ بسياري از بيماريها ميشوند، مقابله شود. به طور مثال خاصيت ضد التهابي انار از ايجاد آسيب به سلولها در نتيجه راديكالهاي آزاد جلوگيري ميكند. محققان حدس ميزنند كه اين همه اثرات مفيد تنها وابسته به وجود يك تركيب خاص در انار نيست بلكه تركيبي از مواد اين خواص را ايجاد كرده است.
انار؛ هم پيشگيري، هم درمان
نه تنها انار در پيشگيري از بيماريهاي قلبيعروقي موثر است بلكه ميتوان گفت در درمان بيماريهاي قلبي نيز نقش دارد. در مطالعهاي كه سال 2004 ميلادي انجام شد نتايج نشان داد مصرف روزانه انار در افراد با درجاتي از تنگي و گرفتگي شريان كاروتيد گردن در طول 3 سال موجب كاهش در ضخامت چربي جدار رگ كاروتيد در گردن شد. ضخامت چربي برخي مناطق عروق در گردن با ميزان گرفتگي عروق كرونر قلبي مرتبط هستند. مصرف مرتب انار با 30 درصد كاهش ضخامت چربي در اين مطالعه همراه بود. انار به علت خواص ضد التهابي، در كاهش فشار خون مفيد است و در مطالعه حاضر مصرف انار به 20 درصد كاهش فشار خون منجر شد. محققان با مشاهده چنين نتايجي بسيار اميدوار شدهاند كه بتوان از خواص درماني طبيعي در درمان بسياري از بيماريها استفاده كرد.
انار، ضد سرطان
در مطالعهاي كه روي مردان مبتلا به سرطان پروستات انجام گرفت روزانه يك ليوان آب انار به مردان مبتلا به سرطان پروستات داده شد؛ نتيجه آنكه روند پيشرفت سرطان كند شد و مدت زمان لازم براي 2 برابر شدن شاخص آنتيژن اختصاصي پروستات به 3برابر زمان معمول و استاندارد افزايش پيدا كرد. جالب اينكه اين افراد در اين مطالعه از هيچ روش درماني ديگري استفاده نميكردند و تنها آب انار روي آنها مورد مطالعه قرار گرفت. نتايج اين بررسي چنان دلگرمكننده است كه محققان را بر آن داشته تا با تحقيقات بيشتر به نتايج قطعي دست يابند. دكتر النپنتوك، ارولوژيست و رئيس تيم تحقيقاتي اظهار اميدواري كرد كه شايد در آينده ميزان نياز به ديگر داروها و شيميدرماني كه با خود عوارض جانبي جدي همراه ميآورد، كاهش يابد.
ديابتيها انار بخورند
در افراد مبتلا به ديابت احتمال بروز بيماريهاي قلبيعروقي و تصلب شرائين بسيار بالاست. قند خون در مقادير بالاتر از محدوده طبيعي عامل بسياري از مشكلات جدي و وخيم شدن وضعيت بيمار است.
متاسفانه در كشور ما بيشتر افراد مبتلا به ديابت يا بيتوجه به دستورات دارويي و غذايي خود نسبت به عوارض ديابت سهلانگارند و يا به علت ترس از عوارض ديابت و ناآگاهي خود را از مصرف بيشتر مواد غذايي محروم ميكنند؛ غافل از اينكه بسياري از اين مواد غذايي براي آنها لازم و مفيد است.
تحقيقاتي در زمينه مصرف انار روي وضعيت ديابت افراد مبتلا انجام شد. نتايج اين تحقيقات نشان داد كه انار با وجود 10 درصد قند نه تنها موجب افزايش قند خون در بيماران ديابتي نميشود بلكه در بهبود وضعيت قلبيعروقي آنها، پيشگيري از وارد شدن صدمات ناشي از بالا بودن قند خون به قلب و عروق و اكسيد شدن يا كلسترول بد در جدار عروق مفيد است.
تاثير آب انار بر بيماران ديابتي
گروه سلامت: مصرف آب انار در كاهش فشارخون مبتلايان به ديابت سودمند است.
چند تن از پژوهشگران دانشگاههاي علوم پزشكي شهيد بهشتي و تهران تاثير مصرف روزانه 200 ميليليتر آب انار خالص بدون هيچ افزودني را به مدت 6 هفته در 61 بيمار مبتلا به ديابت نوع2 يا ديابت غيروابسته به انسولين بررسي كردند.
براساس اين بررسي كه مشروح آن در مجله غدد درونريز و متابوليسم ايران منتشر شد مصرف آب انار در بيماران مبتلا به ديابت نوع 2 فشار خون بيشينه يا در اصطلاح سيستوليك و فشارخون كمينه يا در اصطلاح دياستوليك را كاهش ميدهد.
پژوهشگران با توجه به اين بررسي مصرف آب انار را در بيماران مبتلا به ديابت براي پيشگيري از افزايش فشار خون توصيه ميكنند.
انار به قلب جان ميدهد
گروه سلامت: يك كارشناس تغذيه با تاكيد بر مصرف انار بهخصوص قبل از صبحانه گفت: انار مقوي قلب، مفرح، دفعكننده چربي، رفع كننده سموم بويژه عفونتهاي داخلي و دافع حرارت بدن است.
عليرضا ابوالفضلي در گفتگو با ايسنا، با بيان اين كه انار ميوهاي سرشار از ويتامين است، اظهار كرد: اين ميوه به لحاظ داشتن آهن و ساير عناصر ديگر دير هضم است.
وي توصيه كرد: خوردن دانههاي انار به مراتب بهتر از نوشيدن آب انار است.
اين كارشناس تغذيه ادامه داد: انار ميوهاي خونساز است و به همين علت بهترين موقع براي مصرف آن قبل از صبحانه است.
وي بيان كرد: رب انار و برگ انار در ضعف معده، كمي اشتها، تهوع، ضعف عمومي، تصفيه خون بويژه در دختران جوان و در رفع ميگرن بسيار مفيد است.
ابوالفضلي افزود: دانههاي ميوه جنگلي انار كه به (ناردان) شهرت دارد در معالجه اسهال بسيار موثر است. همچنين آب انار شيرين با شكر و نشاسته براي درد سينه و سرفه مفيد است.
وي در انتخاب انار توصيه كرد: در انتخاب انار انواع سنگينتر آن بهتر است. همچنين پوست آن بايد صاف، شفاف، نازك و بدونترك باشد.
وي با اشاره به ارزش غذايي ميوه انار گفت: هر يكصد گرم دانه انار حاوي 68 كيلو كالري انرژي، 82 گرم آب، 9/0 گرم پروتئين، 2/0گرم چربي، 17 گرم كربوهيدرات، 3 گرم كلسيم، 3 ميليگرم سديم، 260 ميليگرم پتاسيم، 3/0 ميليگرم آهن، 3/0 ميليگرم ويتامين ب1، 03/0 ميليگرم ويتامين ب2، 3/0 ميليگرم ويتامين ب3 و 3/0 ميليگرم ويتامين ب6 و 6 ميلي گرم ويتامين ث است.
اين كارشناس تغذيه ضمن اشاره به خواص انار بيان كرد: تصفيه خون و تقويتكننده عضلات قلب و كليه، اشتها آور، رفع كننده اوره و كلسترول، دفع سموم و تعادل مايعات بدن به خصوص خون، شادي رنگ رخسار، تقويتكننده كبد(انار شيرين)، درمان يرقان (زردي)، كاهش فشارخون(انارترش و شيرين)، معالج راشيتيسم، كم خوني و ضعف اعصاب و نيرو بخشيدن به بدن از خواص اين ماده غذايي است.
ابوالفضلي با اشاره به اين كه انار براي اشخاصي كه دچار يبوست هستند مضر است، افزود: انار ميوهاي سرد است، بنابراين اشخاصي كه سرد مزاج هستند پس از خوردن آن، مقداري آب جوش با نبات بايد بخورند. انار براي كساني كه دچار نفخ معده هستند، ضرر دارد. زياده روي درمصرف انارترش ايجاد زخم معده ميكند.
وي در خصوص خواص قسمتهاي ديگر درخت انار گفت: جوشانده پوست انار براي گلو درد و زخم گلو و رفع بواسير مفيد است. جوشانده گل انار براي از بين بردن زخمهاي دهان و اسهال مزمن به همراه كنجد براي بهبود سوختگي مفيد است. جوشانده ريشه انار براي دندان درد و تنظيم عادت ماهيانه زنان مفيد بوده و نيز جوشانده پوست درخت انار اثر ضد كرم دارد.
وي با تاكيد بر خاصيت ضد سرطاني آب انار تصريح كرد: پژوهشهاي جديد نشان ميدهد آب انار خاصيت ضدسرطاني دارد.
طبق تحقيقات سازمان كشاورزي ايالات متحده آمريكا انار منبع خوبي از آنتي اكسيدانها، پتاسيم و ويتامين ث است. پژوهشگران آكادمي علوم آمريكا دريافتهاند كه مصرف آب انار از ابتلا به سرطان پروستات جلوگيري ميكند.
آشنايي با خواص درماني انار
گروه سلامت: دومين جشنواره فرهنگي انار با مشاركت وزارت جهاد كشاورزي و با هدف ترويج فرهنگ مصرف و آشنايي با خواص درماني انار از 5 تا 12 آبانماه در فرهنگسراي طبيعت برگزار ميشود.
محسن داودآباديفراهاني، رئيس فرهنگسراي طبيعت با اعلام اين خبر افزود: انار يك ميوه بهشتي لذيذ و مطبوع و سرشار از ويتامينهاي مختلف، موادقندي، پتاسيم، منيزيم، آهن و... است كه در آيات متعدد قرآني هم به خوردن اين ميوه سفارش شده است.رئيس فرهنگسراي طبيعت ضمن اعلام برنامههاي اين جشنواره گفت: عرضه مستقيم انار و فرآوردههاي آن، غرفه صنايع تكميلي و تبديلي، كارگاه هنرهاي خانگي (آشپزي و شيرينيپزي با انار و...)، كارگاه بررسي خواص درماني انار و غيره از جمله بخشهاي اين جشنواره است. فرهنگسراي طبيعت در فلكه دوم تهرانپارس، انتهاي خيابان جشنواره واقع شده است.
|